16.3.15

Složitá otázka

Být či mít? Toť otázka. Každý z nás má určitě nastaveny tyto myšlenky jinak. Některým postačí pouze polovina. Být. Nevěříte? Ale ano. Vždyť kolem nás se pohybuje mnoho lidí bez domova, kterým určitě postačí jenom být. Ostatní věci, které se dějí kolem nich, je většinou nezajímají. Hlavně, že budou mít kam hlavu složit, třeba do postavené boudy z různého odpadového materiálu, nebo jen tak pod most, kam neprší. Další kategorie těch, kterým musí postačit jenom být, jsou všichni z nás, kteří žijí pouze ze sociálních dávek. Takový život jim naprosto vyhovuje, sehnat nějakou práci se ani nesnaží, protože vzhledem k početné rodině je uživí jejich děti. Určitě víte, o kom hovořím. Posléze jsou lidé, kterým také musí stačit být, ale už by také chtěli trošku "mít". Ale mít se jim zatím nedaří. Nemohou sehnat práci, i když by pracovat moc chtěli, nebo z různých důvodů, ať zdravotních či jiných, mohou pracovat jen omezeně.
Mezi námi je také mnoho těch, kterým postačí druhá polovina, tedy mít. Těmto jde pouze o peníze, majetek, mamonění, bez ohledu na ostatní kolem sebe. Říkáme tomu, že "jdou přes mrtvoly", a tím vlastně přestanou "být". Vůbec jim nevadí, že je jejich rodina téměř nevidí, pokud vůbec nějakou mají. Jediným cílem jejich života jsou peníze a moc. Změní se i povahově. Jsou sebestřední, cílevědomí, hrdí a chovají se povýšenecky. Lidé s charakterem "být" nebo "být a trochu mít" jsou pro ně něčím cizím. S takovými se nebudou vůbec bavit, protože je to pod jejich úroveň. Mnohdy je ani jejich dlouholetí přátelé nepoznávají, pokud sami nespadají do kategorie "mít". Určitě také pár takových znáte.
Konečně se propracováváme ke kategorii "být či mít". Myslím, že nás je většina. Co je ovšem důležitější? Být či mít? Musím přiznat, že na tuhle otázku neznám odpověď. Určitě důležité je být. Kdybychom nebyli, nemohla bych psát tuhle úvahu. Ale být bez mít? Těžko si to dovedu představit. V dnešní uspěchané době je určitě důležité mít dobře placenou práci, byt či svůj dům, rodinu, děti, vnoučata a taky trochu poctivě vydělaných peněz, protože bez nich by nebylo žádné "mít". Pokud se nám výjimečně daří, můžeme mít auto, zahrádku, chalupu a vše, co nám přináší radost a potěšení. Předpokladem k takovému nadstandardu ovšem je hlavně naše píle, poctivost a snaha užít si život, který hrozně rychle uteče, co nejlépe. Ať se nám všem, kteří chtějí "být i mít" a nesníží se přitom ke krádežím, podvodům či jiným protizákonnostem, daří.

Téma týdne: "Být či mít"


Žádné komentáře:

Okomentovat