7.1.14

Psychologové jsme tak trochu všichni

Na úvod si nemohu odpustit několik slov o tom, co vlastně psychologie je. Je to věda, zabývající se především chováním lidí, mentálními procesy a tělesným děním, včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí, jednodušeji řečeno, psychikou. Snaží se tyto vztahy popsat, vysvětlit a předpovídat. Cílem psychologie je také získané poznatky využít ke zvýšení lidské spokojenosti a zdraví. Prostřednictvím psychoterapie jich lze využít i k léčebným účelům. Psycholog se snaží porozumět poznávacím procesům a operacím, například úrovni koncentrace pozornosti, paměti a myšlení svých pacientů. Psychologie se řadí mezi sociální vědy. Poznatky z psychologie jsou využívány ke zlepšení kvality lidského života, ale nejen to. Ovlivňovaly i vznik zákonů, regulujících například trest smrti, nebo náhled na homosexualitu. I nadále se poznatky z psychologie využívají pro regulaci podmínek, za nichž je člověk trestně odpovědný, pokud spáchal trestný čin.

Psychologie, aniž si to mnohdy uvědomujeme, zasahuje do nejrůznějších oblastí našeho života. Nejde jen o naše chování a vnímání. Dnes již není výjimkou vyplňovat psychotesty při nástupu do zaměstnání. Můžeme ji zaznamenat například i ve vztazích na pracovišti mezi nadřízenými a podřízenými. Dobrý šéf musí být i tak trochu psychologem, aby se jeho "ovečkám" na pracovišti dařilo a líbilo.

Při psaní tohoto článku na dané téma mne napadá, že psychologové jsme vlastně tak trochu všichni, tedy alespoň ti amatérští. Přiznejme si. Kdo z nás někdy nebyl "zpovědní vrbou" pro svého přítele, přítelkyni či kolegyni v zaměstnání? Nevím, čím to je, ale já velmi často. Je asi přirozené, že lidem, kterým důvěřujeme, svěřujeme svoje osobní problémy a prožitky. Je asi všeobecně známo, že sdělená starost či bolest je poloviční starostí a bolestí. A mnohdy i samotná skutečnost, že se člověk druhému svěří, pomůže jeho problém snadněji vyřešit, zvlášť pokud jsme mu nápomocni radou, nebo jen dobrým slovem.

Nebuďme tedy lhostejní k problémům druhých. Vhodně zvolenými slovy či radou můžeme zachránit i lidský život. A to rozhodně není málo. Nemyslíte?

Žádné komentáře:

Okomentovat