14.1.14

Tajemství noci

Noc je denní období, kdy se slunce nachází za horizontem. Proto je v noci tma. Doba trvání noci je závislá například na ročním období, zeměpisné šířce a délce a časovém pásmu. Opakem noci je den.

Během noci většina lidí i zvířat spí, protože nemohou provádět většinu činností, konaných za denního světla. Nedostatek slunečního světla má vliv na chování téměř všech živých organismů. Naopak například netopýři jsou aktivní hlavně v noci. V kultuře a mytologii je noc spojována často s nebezpečím a zlem. V lidových vyprávěních téměř každé země se vyskytují příběhy a pohádky o nebezpečných bytostech, které jsou aktivní hlavně v noci (duchové, upíři a další).

Noc nás provází celým naším životem. Vzpomeňme na naše dětství, kdy nás maminčina náruč vysvobozovala ze zajetí zlých snů a bez symbolické rozsvícené malé lampičky bychom potmě strachy neusnuli. Postupně s rostoucím věkem noc ale přinášela také příjemné zážitky. Jistě všichni mají v paměti svá první rande, své první lásky i první polibky a drobné něžnosti svých partnerů. Noc k tomu přinášela tu patřičnou atmosféru, klid, mnohdy i pocit neviditelnosti a uvolnění. A přiznejme si, že mnozí z nás by se bez noci ani nenarodili.

Studentům dnes nezřídka slouží noc jako čas k vnímání učiva. Každý má určitě své rituály, kdy mu učení tak zvaně "lépe leze do hlavy". Jedním z nich je určitě i noc, přinášející potřebný klid k soustředění se na studijní materiály.

Na druhé straně je noc pro některé z nás vhodným prostředím k nejrůznějším činům kriminální povahy. Nejsou výjimkou krádeže aut, sprejování fasád domů, demolování parkových laviček a další protizákonnosti, které zpravidla končí v lepším případě na úřadech jako přestupky, v horším u soudu jako trestné činy.

Jak již řečeno v úvodu, noc nás provází celým životem. Samozřejmě. Spánek, převážně v noci, přináší našemu tělu potřebný odpočinek a regeneraci. Načerpáme nové síly pro další aktivity v dnešní nelehké a uspěchané době. A až se jednou čas našeho žití naplní a svíce života zhasne svůj plamen, bude to zase noc, tedy vlastně tma, která nás přijme do svého objetí a opatrně dopraví na druhý břeh.

Přejme si, ať je ještě hodně takových nocí s příjemnými prožitky, kdy budeme chránit před zlem svoje děti, vnučky a vnuky a užívat si život plnými doušky.

Žádné komentáře:

Okomentovat