25.2.14

Fantazie je součástí života

Fantazie neboli představa, obrazotvornost či imaginace je součástí života každého člověka. Nejvíce se nám asi vybaví fantazie v našem dětství. Kdo z nás by rád nevzpomněl na ty krásné chvíle, kdy děvčatům panenka byla dítětem a při hrách s kuchyňkami a pokojíčky prožily za odpoledne celý rok. Přičteme-li k tomu ještě nejrůznější nádobíčko a možnosti si v něm "vařit", nemělo to rozhodně chybu. Ani chlapci nebyli určitě výjimkou, kdy jim hasičské auto evokovalo záchranu hořícího domu, mnohdy i záchranu lidského života. Popelářské vyvolalo představu budoucího povolání, v dětském mozečku určitě preferovaného. Dětská fantazie je prostě bezbřehá. Za bezvadnou skrýš posloužily i prostory pod kuchyňským stolem, a když byla přes stůl přehozena velká deka, k radosti maminky i tatínka, děti byly ve svém ráji. V bezpečí, ve skrýši před imaginárními nepřáteli.

Dětskou představivost časem postupně nahrazovaly jiné obrazy. Jak by měl vypadat můj partner či partnerka? Tady se určitě představy každého z nás lišily. Do jaké míry se je podařilo naplnit, víme jen my sami. Jen někteří z nás dokázali za svojí představou důsledně jít a splnit si ji. Někomu se splnila částečně, u někoho zůstala jen snem.

Fantazii uplatníme na každém kroku. Bez určité dávky talentu a fantazie by nebylo možné napsat ani tohle moje povídání. Fantazie je určitým druhem inspirace, která slouží nejen spisovatelům, ale i uměleckým malířům, hercům a všem, kteří alespoň malou částí se snaží vetřít do oblasti, kterou nazýváme uměním.

V poslední řadě je fantazii třeba uplatňovat i u našich povolání a koníčků. Jen těžko si dovedu představit švadlenu, která nebude mít představu, jak budou vypadat šaty, které právě zhotovuje, či truhláře, který nebude s určitostí vědět, jak bude vypadat židle, do které se zrovna pustil. Představivost musí mít i všichni z nás, kteří rádi vaří. Co by to bylo za kuchaře či kuchařku, která nebude tušit, co za koření ještě přidat do svíčkové, aby byla prostě "fantastická"? Určitě ten příjemný pocit, kdy nás partner či návštěva pochválí za dobrý oběd, známe všichni.

Bez fantazie se prostě neobejdeme nikdy. Přejme si jen, ať se nám sny, alespoň ty příjemné, do budoucna co nejvíce vyplní.

Žádné komentáře:

Okomentovat