30.6.14

Spoluhráč nebo protihráč?

Vliv. Krátké slovíčko, nepochybně velkého významu. Je to schopnost člověka působit na jiné osoby a ovládá nás, aniž si to uvědomujeme, již od našeho narození. Když poprvé spatříme světlo tohoto světa, má na nás nepochybně vliv naše maminka. Osoba, která je nám nejbližší, stráví s námi nejvíce času, stará se o to, abychom byli sytí a po všech stránkách našeho novorozeneckého věku šťastní. Maminka je také osobou, kterou začínáme vnímat a věnujeme jí své první úsměvy. Záhy se v okruhu našeho vnímání ocitá i druhá část rodiny - tatínek. Ten si s námi hraje, hlídá nás, když maminka nemůže, později s námi chodí na procházky a seznamuje nás s okolím. Oba rodiče, pokud rodina funguje tak, jak má, by na nás měli mít pozitivní vliv. Pokud tomu tak není, je něco špatně. Ale o tom jsem dnes hovořit nechtěla.
Když povyrosteme, začnou nám povinnosti. Nejdříve v mateřské škole, později v základce a ještě později na střední či vysoké škole. Všude nás nepochybně ovlivňují kamarádi spolužáci. Je na nás samých, abychom poznali, jaký vliv na nás ten či onen kamarád má. Podlehneme-li špatnému vlivu, může se to odrazit v celém našem dalším životě. Určitě mnohý z nás poznal někoho, kdo kouřil marihuanu, nabízel či dokonce prodával drogy, hrál na automatech, nadměrně požíval alkohol a kdoví, co ještě. Je jenom na našem vnímání, ovlivněném zcela jistě výchovou rodičů a učitelů, zda takového "kamaráda" k sobě pustíme, nebo ho odmítneme. Někteří to dokážou, někteří ne. Ti, kteří nechtějí opravdu spadnout vlivem "kamarádů" až na samé dno, musí posléze vyvinout mnoho úsilí, aby se ze své závislosti vymanili.
Ovlivnit nás však mohou nejen rodiče a kamarádi. Určitě do této kategorie patří učitelé. Kdo by s láskou nevzpomínal na své učitele, v jejichž hodinách byl svědkem zajímavého a nikoliv nudného výkladu látky, kdy se při zkouškách setkal s porozuměním a pochopením svého já? Myslím, že nás bude mnoho.
Ovlivnit naši osobnost může také četba a kultura vůbec. Přiznejme si. Kdo z nás v dobách, kdy se zde promítaly filmy o Vinnetouovi a jeho pokrevním bratrovi, nezatoužil alespoň na chvilku být tím spravedlivým náčelníkem Apačů, či neohroženým Old Shatterhandem? Přiznám se, že tyhle "pohádky" mne baví dodnes a vždycky se na ně ráda podívám. Ze svého dětství si vzpomínám na nezapomenutelné knihy Jaroslava Foglara o Rychlých šípech. Nádherná romantika a dobrodružství muselo ovlivnit mnoho vrstevníků Červenáčka či Velkého Vonta.
Ani v dospělosti či seniorském věku nejsme sami. Máme své přátele, své koníčky, které ovlivní naši činnost a zpříjemní mnohým "podzim života". Jen je třeba pečlivě vybírat a nenaletět podvodníkům, kteří se jako přátelé jen tváří. Zcela jistě nás ovlivňuje i technika. Počítače, tablety, chytré telefony. Pro někoho, kdo je například upoután na lůžko, či jinak postižený, to může být i jediný styk s okolním světem.
Co říci závěrem? Vliv pro každého z nás může být příjemným spoluhráčem. Ale v případě, že špatně zvolíme, stane se z něho nebezpečný protihráč. A proto buďme ostražití a mysleme hlavou.

Téma týdne: vliv

Žádné komentáře:

Okomentovat