23.9.13

Co víte - či nevíte o fastfoodech

Už jste se někdy zabývali otázkou, co je to vlastně fastfood a jak vznikl? To, že název vychází z originálního pojmenování v angličtině - fast food - a znamená rychlé občerstvení, to asi všichni víme. Jde vlastně o formu veřejného stravování, založenou na rychlém výběru, prodeji a konzumaci zde prodávaných potravin. Nezřídka je prodej uskutečňován přímo do auta nebo na objednávku s dovozem přímo domů.

Ačkoliv rychlé občerstvení je obvykle pokládáno za výdobytek moderní doby, respektive dvacátého století, písemné prameny i archeologické nálezy (např. malby) dokládají, že pouliční zařízení pro přípravu poživatin k okamžité konzumaci existovala již v nejstarších kulturách ve středomoří, na blízkém i dálném východě, tedy prakticky všude, kde se vyvinula sídla městského typu, s vysokou diferenciací způsobu obživy u obyvatelstva. Moderní jev rychlého občerstvení vznikl v Kalifornii, těsně před druhou světovou válkou. Richard a Maurice Mc Donaldovi, kteří řídili drive-in burger (restaurace, kde se jede autem k okýnku a jste obslouženi v autě), poblíž Los Angeles, byli unaveni z neustálého mytí příborů a nádobí. Proto se rozhodli vymyslet systém,při kterém by se zákazníci mohli obsluhovat sami a omezit menu na položky, které by mohly být připraveny i nekvalifikovanými kuchaři, bez desky, nožů a vidliček. (Čerpáno z otevřené encyklopedie - Wikipedie).
A jak vidíte, fastfoody přežily dodnes, i když tam prodávané poživatiny jsou všeobecně považovány za zcela nezdravé. Ale položme si otázku: Co je vlastně dneska zdravé? Při poslechu televizních novin řada z nás dojde k závěru, že vlastně zdravé není vůbec nic. A proto je třeba se řídit známým úslovím "všeho s mírou". Rychlé občerstvení má svoje klady, když vás v případě ukrutného hladu okamžitě zbaví pocitu, že pokud si právě teď nedáte hamburger, zemřete. Přitom je třeba si odmyslet určitou formu nepohodlí u stolečku, v blízkosti dalších hltajících hladovců, zpestřené pobíháním neposedných potomků. Ale to vše patří k věci. Jednoduše řečeno - jdeme-li do fastfoodu, nejde o luxusní restauraci se vzornou obsluhou. A s tím je třeba vždycky počítat.

Žádné komentáře:

Okomentovat