23.10.13

A jsou tu zase...


Ptáte se kdo? No přece volby. V posledních letech v naší zemi často používaný termín. I ty letošní jsou opatřeny termínem předčasné. Na jednu stranu je tomu dobře. Když si uvědomím nejrůznější skandály a zejména korupční aféry poslední vlády, bylo už opravdu na čase něco změnit. Ale bude vůbec možné něco změnit? To je otázka, na kterou není jednoduché najít odpověď. Pár dnů před volbami jsou už docela unavující debaty kandidujících stran, plné slibů, jejichž splnění je ve hvězdách. A to nehovořím ani o tom, kolik "špinavého prádla" se v této době propere na adresu kandidátů, nevyjímaje ani vtipné či méně vtipné billboardy, které potkáváme na každém kroku. Prostý člověk rozhodně musí mít v hlavě zmatek a zůstane do poslední chvíle nerozhodnutým voličem.

V posledních letech mám pocit, že do politických funkcí kandidují stále stejní lidé. Někteří díky své "hroší kůži" jenom sáhnou do skříně a vytáhnou jiný, modernější kabát. Nakonec proč ne. Hlavně, když to vyjde a bude na pár let zase vystaráno, že?

Rozhodně ale nemohu hodit všechny kandidáty tak říkajíc "do jednoho pytle". Chci věřit tomu, že mezi nimi je řada slušných, minulostí ani skandály nezatížených lidí. Takovým bych přála, aby se do sněmovny opravdu posadili a vydrželi ve své víře, že budou rozhodovat o zákonech a nařízeních podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Snad se i v letošních předčasných volbách alespoň část takových najde a nenechají se pohltit vrzajícími koly tradičního mlýna, který nakonec všechny semele tak, aby rozhodovali hlavně ve svůj prospěch a vyzískali co nejvíce peněz nejen od svých voličů.

A nerozhodnutý volič? Tomu nezbude nic jiného, než při volbě použít svůj vlastní rozum. Všem takovým držme palce. Výsledek voleb nám brzo napoví, jestli jsme zvolili dobře…

Žádné komentáře:

Okomentovat